HACCP je zkratka anglického názvu „Hazard Analysis and Critical Control
Points“ (analýza nebezpečí a kritické kontrolní body). Jedná se o systém
sloužící k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů během všech
činností, které souvisejí s výrobou, zpracováním, skladováním, manipulací,
přepravou a prodejem konečnému spotřebiteli.
• všem pracovníkům, kteří jsou zodpovědní za udržování systému
managementu kvality a bezpečnosti (HACCP) v potravinářských
závodech a stravovacích zařízeních
• pracovníkům, kteří mají na starosti nákup potravin v potravinářských
řetězcích
• konečným spotřebitelům a všem, které v současnosti téma kvality
potravin oslovuje
• základní právní předpisy vztahující se k potravinám, standardy k zajištění
bezpečnosti potravin a vazby mezi nimi
• předmět senzorické analýzy, vlastnosti potravin, základní terminologie
• podmínky hodnocení při senzorické analýze – funkce smyslových orgánů
• senzorická laboratoř, kvalifikace a povinnosti hodnotitele, příprava
a podávání vzorků
• praktické hodnocení vzorků potravin a surovin
Získáte praktické znalosti a dovednosti nezbytné k správnému posuzování
potravin lidskými smysly. Naučíte se vybírat, připravovat a hodnotit vzorky
potravin a surovin. Zorientujete se v současných legislativních požadavcích
a právních předpisech, které se k potravinám vztahují, a vazbách mezi nimi.
Školení Vám poskytne kvalitní základ pro další vzdělávání a při snaze získat
kvalifikaci hodnotitele.
Školení je ukončeno závěrečným testem, na jehož základě Vám bude vysta-
veno osvědčení o absolvování školení